Mavesmerter, søvnløshed og stress er hverdag for rigtig mange danskere, der er blevet arbejdsløse. I en ny undersøgelse fra A4 siger næsten halvdelen af de ledige nemlig, at de føler sig stressede
»Det, som stresser mest, er altid at skulle være klar, og aldrig at vide, hvornår det holder op. Man kan ikke tage fri fra at være arbejdsløs«, forklarer en af de ledige i undersøgelsen.
Især frygten for at blive udelukket fra samfundet efter et langt arbejdsliv, frygt for familiens økonomi, og for anseelsen blandt børn, venner og den øvrige familie nævnes blandt de mange årsager til, at de ledige føler sig stressede. En opsummerer situationen således:
»Det er ikke det konkrete, der stresser, det er det ukonkrete. Tvivl om, hvor jeg er, og hvad jeg laver om en uge, en måned, et år. Er privatøkonomien stabil? Er man uønsket af arbejdsmarkedet? Er man sin vennekreds værdig? Forbruger man for meget? Gør man nok for at finde arbejde? Hvad skal man i virkeligheden gøre for at finde arbejde? Og så videre. Helt konkret: Usikkerhed.«
Stress tærer på overskuddet
»Når man er stresset, bliver man dårligere til at præstere", siger forfatter Helle Alsted, kandidat i pædagogisk psykologi, der har skrevet bogen ’Ledig uden stress’. Hun mener, at mange arbejdsløse hurtigt forfalder til en art dårlig samvittighed og selvbebrejdelse. Selvværdet ryger, og de bliver usikre på, om de selv er skyld i arbejdsløsheden – eller om de gør nok for at få et job igen, hvis ikke de også bruger aftener og weekender til at søge arbejde. Dermed er stress ofte med til at skubbe ledige længere væk fra arbejdsmarkedet.:
"For de ledige har det den betydning, at de ikke får skrevet deres ansøgninger, og hvis de gør forsøget, bliver det en rigtig dårlig kvalitet. Mange, der har stress, har også lavt selvværd, og så kan man simpelthen ikke sælge sig selv. Det vil for nogle gøre, at de kommer længere bagi køen i forhold til de, der holder sig mere raske."
Kilde: UgebrevetA4
Download A4's undersøgelse her