søndag den 25. november 2012

Vi skal hjælpe voldsramte kvinder i job


Søndag den 25. november er FN’s internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder. Alene i Danmark bliver omkring 26.000 kvinder udsat for vold, og mange af dem mister både jobbet, selvværdet og troen på fremtiden 

Af Anne-Mette Michaelsen og Birgitte Baadegaard

På verdensplan bliver mange millioner af kvinder udsat for vold, og i Danmark bliver 26.000 kvinder udsat for vold hvert år. En undersøgelse fra Servicestyrelsen viser, at volden er så nedbrydende for kvinderne, at hele otte ud af ti har problemer med at koncentrere sig, er trætte og ofte må lægge sig syge. Hver fjerde voldsramte kvinde ender med at miste sit job.

Derfor er det nødvendigt, at vi fokuserer på, hvordan voldsramte kvinder kan bevare kontakten til jobmarkedet og dermed få den styrke, der skal til for at træde ud af det voldelige forhold.

Vold mod kvinder er ikke kun den enkelte kvindes problem. Vi har alle et ansvar som kolleger, veninder, familie, naboer, kommuner, jobcentre og arbejdsgivere. Netop tilknytningen til arbejdsmarkedet er en forudsætning for, at den voldsramte kvinde kan forandre sin situation og finde styrken til at handle sig ud af den.

Voldsudøver kan på forskellige måder udøve et holdningsmæssigt pres overfor kvinderne. Det kan være i form af, at han ikke vil have, at hun arbejder, at han nedgør hendes arbejde, at han latterliggør hendes arbejde overfor andre eller at han udviser jalousi mod kvindens kollegaer.

Tilknytningen til arbejdsmarkedet betyder – ud over egen indtægt i form af et job – også et bedre netværk, deltagelse i sociale arrangementer, løbende samtaler og dialog, erfaringsudveksling – og meget andet, som er uvurderlige faktorer for en kvinde, som skal bevæge sig ud af den voldsspiral, der pr. definition låser hende fast og isolerer hende fra resten af verden.

Da kvinders mentale jobsøgningsstrategi generelt er anderledes end mænds, er det essentielt at gribe fat i netop denne del af voldsramte kvinders frigørelsesproces.

Kvinders jobsøgningsstrategi er overordnet karakteriseret ved (i større eller mindre grad):

- At tro mindre på egne evner end mænd

- At formulere egne kompetencer og succeser mere vagt
- At hvile mere i identiteten af, hvem de ER, end hvad de KAN
- At være mere reflekterende end handlende, når det kommer til at søge konkrete jobs
- At kommunikere mere i VI-form end i JEG- form (dvs. gruppeorientering i stedet for individorientering)

Da voldsramte kvinder i forvejen er hårdt ramt på selvværd og identitet, stiller det dem som en naturlig følge ekstra svagt i jobsøgningsprocessen.

Det der derfor vigtigt, at de får opbakning og redskaber til at finde troen på deres egne kompetencer og styrker, så de kan stå ved dem, når de søger job… ud over at de også skal trænes i de formelle jobsøgningsfif og tricks.

Birgitte Baadegaard og Anne-Mette Michaelsen arbejder med karriereudvikling for kvinder. Birgitte har udgivet bogen ’Så søg det job – og få det’, og Anne-Mette Michaelsen har sammen med Anita Mac udgivet bogen ’Pæne piger kommer i himlen – kloge kvinder vælger selv’.